Boeken over zen

Een lijstje van wat favoriete zenboeken… En Bodhidarma (één van de grondleggers van zen – rond het jaar 500) zei nog zo: Zen is…

Een speciale overdracht buiten boeken om,
Niet gebaseerd op woorden en letters.
Door direct te wijzen naar het hart
Laat het de ware natuur zien en verlichting bereiken.

Of: Zen is ‘direct’ en ‘leer’ je niet door erover te lezen, schrijven of filosoferen. Lezen over reizen en zelf reizen zijn twee dingen: Als je blijft lezen kom je nergens en zie je niks.
Veel boeken over zen excuseren zich daarom wel ergens voor het feit dat er weer zoveel bijgeschreven is. Dus: Niet wachten tot je “voldoende gelezen hebt” om te beginnen met mediteren, gewoon doen.

Zen of het konijn in ons breinTom Hannes
Leuk boekje over zen, misverstanden over zen en een neurotisch konijn in je hoofd dat heel hard bezig is leuke dingen te grijpen, nare dingen af te wijzen en heel stellig dingen vastlegt: zo! en niet anders. Aan de hand van deze basisreacties geeft hij voorbeelden van hoe je jezelf dwars kunt zitten en wat voor antwoorden zen kan geven (veel niet doen).

Hardcore zen – Brad Warner
Eerste boek van de Amerikaanse zenleraar met een gelijknamig blog. Scherp boek over zen vanuit Brad Warner’s punk-achtergrond. Down-to-earth over gelukzoeken, (fake) zenmeesters, drugs, verlichting etc.

Zen training – Katsuki Sekida
Een klassieker over zenbeoefening. Sekida beschrijft in fysiologisch detail hoe je zit, de rol van ademhaling, concentratie, samadhi, en wat je tegen kunt komen in je beoefening. Zen wordt op een begrijpelijke, gedetailleerde manier uitgelegd. Een aanrader voor serieuze beginners.

Meer dan een mens kan doen – Ton Lathouwers
Een verzameling teisho’s (zentoespraken) van Ton Lathouwers, een Nederlandse zenleraar. Hij legt nadruk op het aanvaard zijn, en de ontmoeting van hart-tot-hart. Hij haalt veel Westerse bronnen aan in zijn teisho’s: filosofen, psychologen, Russische schrijvers. Een warme persoonlijkheid.

Zen Mind, Beginner’s Mind – Shunryu Suzuki
Een verzameling lezingen van zenmeester Shunryu Suzuki. Vooral voor mensen die een tijdje zitten een waardevol boek dat allerlei “ideeën” die je gaandeweg opdoet aanpakt en je weer terugbrengt naar een beginnende, onbevangen zenpraktijk.

To You (website) – Kodo Sawaki
Kodo Sawaki (1880-1965) is een Japans zen vernieuwer. In dit (uittreksel) van in-your-face uitspraken richt hij zich tot geluk- en ruzie-zoekers, beginners met zen en zitters die al ‘ver’ denken te zijn, pochers en twijfelaars. Dacht je dat zen je verder brengt? “Zen is nergens goed voor”.

New seeds of contemplation – Thomas Merton
Als het je aanspreekt: Christelijke contemplatie met een zen-inslag. Thomas Merton was een trappister monnik en mysticus en zocht de dialoog op met o.a. zen-meester Daisetsu Teitaro Suzuki en de monnik Thich Nhat Hanh. Veel herkenbaars in dit boek.