Dogen over geven

Ondanks de wedstrijd tegen Duitsland zaten we gisteren toch nog met z’n zessen. In de inleiding werd het eerste deel van de “Bodhisattva’s Four Methods Of Guidance” van Dogen gelezen. De tekst komt voor in de bundel “Moon in a Dewdrop: Writings of Zen Master Dogen”.  Dogen laat de vier bodhisattva-manieren om behulpzaam te zijn zien: geven, vriendelijk spreken, goed doen en vereenzelfigd-handelen. De tekst biedt zo handvatten voor hoe je je praktijk in de praktijk kunt brengen.

We lazen het stuk over ‘geven’: een aanmoediging om vrijgevigheid te oefenen. Gewoon, omdat geven is hoe alles ‘werkt’. Zodra je rijkdom ‘gewoon’ rijkdom laat zijn, wordt het rijkdom om te geven. Je kunt dan vanalles geven: Spullen die niet van jou zijn, jezelf aan jezelf en anderen aan anderen.

We spraken hierna nog over hoe je omgaat met mensen die je vrijgevigheid willen gebruiken – kennissen die krap bij kas zitten of bedelaars. Of je dan met je volle medeweten geeft wat je hebt, of je dan ‘terughoudend’ geeft, of je dan zoekt naar ‘betere’ manieren om te geven (‘het probleem bij de wortel aanpakken’), of dat je in sommige gevallen gewoon niet kunt verzinnen hoe je iets van waarde kunt geven – en dat je dat dan maar geeft.

Lees hier “Vier Bodhisattva-manieren van behulpzaamheid“(engels – pdf) – De tekst komt van een Mexicaanse zen site.