Berichten

25 juni 2017 zen-zondag

Op 25 juni kun je een dag mediteren bij zen onder de Dom. Iedereen die zazen beoefent is van harte welkom!

Wij starten om 9.00 uur en eindigen om 17.00 u. Op deze dag zijn er 8 zitperiodes van 40 minuten afgewisseld door kinhin – korte loopmeditatie. Het is een dag in stilte. Neem je zelf een lunch mee? Wij verzorgen koffie, thee en iets erbij.

Deze dag kost €15,00. Contant te betalen bij aankomst.

Wil je deelnemen en/of heb je nog vragen? Schrijf je dan in of stuur een mailtje naar: johan@zenonderdedom.nl

Zen onder de Dom 2017

Allereerst wensen wij iedereen een goed 2017 toe. ZodD gaat gewoon wekelijks door op woensdagavond. En ook dit jaar willen we zendagen of een -mini- Rohatsu organiseren.     Om dit te kunnen blijven doen hebben wij besloten om, voor het eerst sinds jaren, de kwartaalprijs met € 5,00 te verhogen naar €75,00.

Op woensdagmiddag 1 maart tot zondagmiddag 5 maart is er weer een zen retraite met Jeff Shore in Steyl. Wil je hier aan deel nemen dan kun je je opgeven tot 15 januari.                 Meer informatie vind je op de website Beingwithoutself.org

Zen-agenda april

Een selectie uit zen-activiteiten in Nederland in de komende tijd:

Zen in Zutphen in De Wijngaard.
Iedere 2 weken op donderdagavond (de eerst komende is op 9 april as.) LIVE via internet Ton Lathouwers. Zet je laptop/tablet aan om 20.25 uur en luister.

Kenkon Wageningen: 12 april zenzondag.
Opgeven: Info@kenkon.nl

bosrtv.nl op zondagmiddag NPO 2.
Op 12 april de introductie van de driedelige documentaire De 3 vergiften. Deel 1 – Pekka: dinsdag 14 april, 23.00 uur NPO2,  deel 2 – de Schuldenaars: woensdag 15 april, 23.00 uur en deel 3 – Georgica: op donderdag 16 april, 23.00 uur NPO2.

Open Zendo Utrecht (www.openzendo.nl)  in het Graalhuis aan de Nieuwe Gracht 51 waar je op vrijdagochtend van 9.00-10.30 uur terecht kunt om te mediteren,  is op vrijdagochtend 1 mei dicht!

Mondo

In de zentraditie staat mondo voor een dialoog tussen leerling en leraar. Doel is om een onderwerp of urgente vraag samen te onderzoeken en er inzicht in te verkrijgen.
Zen onder de Dom opereert zonder leraar en we gaan er van uit dat we als groep beoefenaars van elkaar kunnen leren. Vanuit deze houding willen we mondo een plaats gaan geven tijdens onze zazenavonden.
Theoretische kennis over zen is niet vereist; iedereen die aan zazen doet kan meepraten!

Op 8 april is het onderwerp “Zen in je dagelijkse  leven”. Mondo staat gepland na de thee.

Ruud

Zomerzenzondag

Op zondag 21 juni kun je deelnemen aan een zomerzenzondag. Een traditionele zendag in stilte van 9.00 tot 17.00 uur. Iedereen die zazen beoefent is van harte welkom!
Op deze zendag zijn er 8 zitperiodes van 40 minuten plus kinhin, onderbroken door koffie/theepauzes en de lunch die je zelf meeneemt.

Hou de datum vrij. Binnenkort kun je je opgeven via de site.

Jubileum

Hoera! 2015 is het jaar van het vierde lustrum van zen onder de Dom. Zo’n beetje elke woensdagavond zijn we de afgelopen twintig jaar bij elkaar gekomen: een mooie plek om te zitten en een fijne groep mensen die hun beoefening delen. Zen onder de Dom is in 1995 gestart door Ron Sinnige. In 2010 kreeg onze groep een ‘achterkant’ in de vorm van stichting zen onder de Dom. De stichting beheert de bankrekening, betaalt de huur en zorgt ervoor dat activiteiten van de grond komen. En dát doet ze dit jaar dus alweer vijf jaar.

Al met al meer dan genoeg reden om iets feestelijks te organiseren in het najaar. Wij hebben daar zo onze ideeën bij en als jij dat ook hebt? Laat het ons dan weten – per mail of reactie! We houden je op de hoogte: Een uitnodiging volgt!

Teisho’s van Brad Warner

Brad Warner in Utrecht

Op 1 en 2 november hebben we een mini-retraite gehad met Brad Warner.

Grotendeels was het stil zitten, waar niet zoveel over te zeggen is. Behalve dat het met een grote groep van 40 mensen was in een goede sfeer.

Brad heeft op zaterdag en zondag een teisho gehouden. Daar is van alles over te zeggen. Maar je kan het zelf na luisteren.

Teisho zaterdag 1 november 2014

 

Teisho zondag 2 november 2014

 

Of downloaden:
brad-warner-teisho- November 1 2014, Utrecht, Netherlands
Brad Warner Teisho, November 2 2014, Utrecht, Netherlands

We make you poor

Op ons kaartje over onze introductiecursus en andere activiteiten staat: “We make you poor”. Er zijn heel wat cursussen en groepen voor zenmeditatie in Utrecht, elk met eigen slogans, folders, posters… Ons aanbod van armoede is vrij uniek en heeft misschien wat uitleg nodig. En nee, het gaat niet over geld.

Zen wijst dwars door alles heen naar precies jou, het leven zelf. Zenmeditatie is stilzitten, opletten en nietsdoen. Geen overbodige extra’s, geen gedoe eromheen. Als je meer gewend bent is dat inderdaad armoedig.

In tijdschriften lees je vaak dat zen je vanalles kan brengen: meer rust, betere concentratie, je raakt in balans en krijgt zelfinzicht. Sommige mensen zeggen dat ze beter slapen of minder gestressed zijn sinds ze mediteren. Het kan. Begin gewoon en kijk! Staar je niet blind op resultaat – zen wijst naar precies hier. Naar armoe – omdat je leeft zonder al die “dingen om te hebben”.

En het gáát, ook zonder – die gephotoshopte reclameplaatjes van zen kunnen in de weg zitten. Bijvoorbeeld: ‘Zen maakt geduldig en vriendelijk’. Misschien ligt nukkigheid in je aard; kun je dan beter stoppen met mediteren? Of als je al jaren (zelfingenomen of niet) vriendelijk en geduldig doet, dan kun je denken: ‘Check, dit is het’ – en mis je daarom júíst wat zen doet.

Jeff Shore is een Amerikaanse zenleraar die in Kyoto woont en werkt; twee keer per jaar leidt hij een retraite in Nederland. Hij grapte dat “We make you poor” prima verwoordt wat een zengroep kan bieden. Geen mooie beloftes, en eigenlijk totaal onverkoopbaar. Hij staat op het kaartje.

We make you poor. Daarbij is ook best vaak gezellig en we sluiten elke avond af met een lekker kopje thee. Zen onder de Dom komt sinds ‘95 wekelijks bijelkaar en onze inleiders hebben de nodige “zituren”. We helpen je graag op weg als je geïnteresseerd bent in zenmeditatie of een groepje zoekt om regelmatiger zen te beoefenen.

Rohatsu-avonden

Rohatsu, 8 december, is de dag waarop de verlichting van de Boeddha gevierd wordt. De dag wordt in andere boeddhistische tradities Bodhi dag genoemd. Traditioneel is de week ervoor de tijd van een intensieve sesshin of zen-retraite. In zen-kloosters wordt die week aan één stuk door gemediteerd.

In alle december-drukte bieden we deze week (1-7 december) elke avond gelegenheid voor zazen. Het is geen sesshin, maar wel een bijzondere gelegenheid om zazen te beoefenen en te delen. Je bent van harte welkom om één of meer avonden mee te zitten.

Je kunt altijd langskomen zonder aanmelding, maar als je van plan bent mee te doen horen we het graag.

rohatsu 1-7dec