We make you poor

Op ons kaartje over onze introductiecursus en andere activiteiten staat: “We make you poor”. Er zijn heel wat cursussen en groepen voor zenmeditatie in Utrecht, elk met eigen slogans, folders, posters… Ons aanbod van armoede is vrij uniek en heeft misschien wat uitleg nodig. En nee, het gaat niet over geld.

Zen wijst dwars door alles heen naar precies jou, het leven zelf. Zenmeditatie is stilzitten, opletten en nietsdoen. Geen overbodige extra’s, geen gedoe eromheen. Als je meer gewend bent is dat inderdaad armoedig.

In tijdschriften lees je vaak dat zen je vanalles kan brengen: meer rust, betere concentratie, je raakt in balans en krijgt zelfinzicht. Sommige mensen zeggen dat ze beter slapen of minder gestressed zijn sinds ze mediteren. Het kan. Begin gewoon en kijk! Staar je niet blind op resultaat – zen wijst naar precies hier. Naar armoe – omdat je leeft zonder al die “dingen om te hebben”.

En het gáát, ook zonder – die gephotoshopte reclameplaatjes van zen kunnen in de weg zitten. Bijvoorbeeld: ‘Zen maakt geduldig en vriendelijk’. Misschien ligt nukkigheid in je aard; kun je dan beter stoppen met mediteren? Of als je al jaren (zelfingenomen of niet) vriendelijk en geduldig doet, dan kun je denken: ‘Check, dit is het’ – en mis je daarom júíst wat zen doet.

Jeff Shore is een Amerikaanse zenleraar die in Kyoto woont en werkt; twee keer per jaar leidt hij een retraite in Nederland. Hij grapte dat “We make you poor” prima verwoordt wat een zengroep kan bieden. Geen mooie beloftes, en eigenlijk totaal onverkoopbaar. Hij staat op het kaartje.

We make you poor. Daarbij is ook best vaak gezellig en we sluiten elke avond af met een lekker kopje thee. Zen onder de Dom komt sinds ‘95 wekelijks bijelkaar en onze inleiders hebben de nodige “zituren”. We helpen je graag op weg als je geïnteresseerd bent in zenmeditatie of een groepje zoekt om regelmatiger zen te beoefenen.